Selenyum Takviyeleri

 

Selenyum, vücut için önemli rolleri olan eser minerallerdendir ve antioksidan özelliklere sahiptir. Selenyum, bağışıklık sistemi sağlığı, tiroid fonksiyonları, üreme sağlığı ve hücresel metabolizma için gereklidir.

...
 

Hayvansal ve bitkisel bazı gıdalarda doğal olarak bulunabilir aynı zamanda toprakta da bulunan bir mineraldir. Doğal olarak gıdalardan almanın yanı sıra yeterli selenyum seviyeleri için takviyeler ile vücuda alınabilir. Aşırı miktarda selenyum alımı zararlı olabilir, bu yüzden dengeli bir şekilde tüketmek önemlidir.

Selenyum Minerali Nedir?

Bir eser mineral olan selenyum, bağışıklık sisteminden üreme sağlığına kadar çeşitli vücut fonksiyonlarında çok önemli bir rol oynayan güçlü bir antioksidandır. Antioksidan savunma sistemlerinde yer alan enzimlerin önemli bir bileşenidir. Antioksidan özelliği ​vücutta yaşlanma sürecini yavaşlatmada etkili olabilir ve çeşitli hastalıkların riskini azaltmada yardımcı olur.

Selenyum Mineralinin Faydaları

Vücutta öncelikle antioksidan özelliği ile yararlı olan selenyumun faydaları şu şekilde sıralanabilir:


  • 1- Antioksidan özelliği sayesinde hücreleri oksidatif stres ve serbest radikallerden korur, iltihabı azaltır.


  • 2- Tiroid sağlığını ve metabolizma düzenlemesini destekler.


  • 3- Bağışıklık sağlığının desteklenmesine ve enfeksiyonlara karşı savunmaya yardımcı olur.


  • 4- Hem erkek hem de kadınlarda üreme sağlığı üzerinde etkilidir.

Selenyum Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

Selenyum eksikliği teşhisi genellikle selenyum düzeylerini de ölçen kan testleri ile belirlenir. En sık görülen selenyum eksikliği belirtileri ise şöyledir:


  • 1- Kısırlık


  • 2- Kaslarda güçsüzlük ya da zayıflık


  • 3- Tiroid problemleri


  • 4- Yorgunluk


  • 5- Zayıflamış bağışıklık fonksiyonu


  • 6- Saç ve tırnak değişimleri

Selenyum Takviyesi Çeşitleri

Selenyum takviyeleri, selenometiyonin, selenyum mayası ve selenyumla zenginleştirilmiş takviyelik gıdalar da dahil olmak üzere çeşitli formlarda üretilebilmektedir ve her biri farklı emilim oranları ve faydalara sahiptir. Çinko gibi farklı mineraller ile bir arada olan çeşitleri de mevcuttur ve genellikle kapsül ve tablet formları ile piyasada yer almaktadır.

Selenyum Takviyelerini Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Selenyum takviyelerinin kullanımında diğer tüm takviyelerdeki gibi kullanılan miktar önemlidir. Aşırı doz olmadan optimum faydalar için uzman doktorlar tarafından önerilen dozajlara uyulmalıdır. Yüksek dozlar toksisiteye yol açabilir, bu nedenle dozajlara uymak çok önemlidir. Bununla birlikte selenyum alımı diğer mineraller ve vitaminlerle dengelenerek vücuttaki faydaları arttırılabilir. Selenyum takviyesi kullanırken belirlenen miktar göz önünde bulundurularak ürünlerin üzerindeki değerlere dikkat edilmeli ve uzmanların önerileri dikkate alınmalıdır.

Selenyum Takviyesi Fiyatları

Selenyum takviyesi fiyatları, formu, markası ve dozajına göre değişkenlik gösterir. Fiyatlar uygun fiyatlı seçeneklerden daha yüksek fiyatlı markalara kadar değişmektedir. Farmakozmetika, geniş bir ürün ağı ve bütçeye uygun fiyatlara sahip sunduğu selenyum takviyelerinin çeşitli seçeneklerini kullanıcılar ile buluşturur ve kolaylıkla satın almalarını sağlar. En iyi selenyum takviyesi markalarına Farmakozmetika üzerinden ulaşabilirsiniz.

Kimler Selenyum Takviyesi Almalı?

Özellikle topraktaki selenyum içeriğinin düşük olduğu yerlerde yaşayan bireylerin selenyum seviyelerinin daha düşük olduğu bilinmektedir. Bu bireylerin mutlaka uzman doktorlar kontrolünde selenyum içeren besinler veya takviyeler tüketmesi gereklidir. Tiroid sorunları yaşayan ve bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerin de selenyum takviyelerini kullanmaları önerilir. Fetal ve bebek gelişimini desteklemek amacıyla hamile ve emziren kadınların selenyum takviyeleri kullanmaları önerilmektedir.

Kaç Mg Selenyum Alınmalıdır?

Önerilen günlük alım miktarı yaşa ve cinsiyete veya hamilelik gibi dönemlere göre değişiklik gösterebilse de Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’nin bilgilendirmesine göre 4 yaş ve üzerindeki yetişkinler için alınması gereken selenyum miktarı 55 mcg’dir. Alınması gereken selenyum miktarı konusunda kişiselleştirilmiş rehberlik için uzman bir doktora danışılması tavsiye edilir.

Selenyum Nasıl Korunur?

Her takviyenin farklı bir şekilde korunması gerekebilir bu sebeple ürün ambalajı üzerinde yazan saklama koşullarının dikkate alınmalı ve ona göre korunmalıdır. Genellikle takviye gıdaları serin ve kuru bir yerde, doğrudan güneş ışığından uzakta saklamak, etkilerinin korunmasına yardımcı olur.

Selenyum Ne Sıklıkta Kullanılmalıdır?

Selenyum takviyelerinin kullanım sıklığını uzman doktorlar belirlemelidir ve bu sıklığa mutlaka düzenli olarak uyulmalıdır. Takviyeler ile desteklense de besinler aracılığı ile vücuda selenyum alımı da düzenli olarak dikkat edilmesi gereken noktalardandır.

Selenyum İçeren Besinler Nelerdir?

Selenyum açısından zengin gıdalar arasında Brezilya fıstığı, ton balığı, sardalya, karides gibi deniz ürünleri, yumurta, ayçiçeği çekirdeği, mantar ve tam tahıllar bulunur.


cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR