Kolajenler

 

Kolajen, özünde bir protein türüdür. Bu protein türünün vücudun hemena her alanına yayıldığını ve bu sebeple vücutta en çok bulunan protein olduğunu söylemek mümkündür. Vücudumuzda bulundan organizmaların üçte biri bu protein türünden oluşmaktadır. Bu sebeple kolajenin hem işlevsel hem de yapısal birçok fonksiyonundan bahsetmek mümkündür.

...
 

Kolajen kelimesinin özünü Yunanca olan “kolla” ve “gen” kelimeleri oluşturmaktadır. Kolla, yapışkan, yapıştıran demektir. Kolajenin işlevlerine bakıldığında da tam olarak “yapıştırma” yani bir arada tutma görevine sahip olduğunu söylemek mümkündür.

 

Kolajen nedir?

 

Kolajen, vücudumuzda yer alan organizmaların üçte birini oluşturan bir proteindir. Bu proteinin temel amacı vücutta yer aldığı noktaları bir arada tutmaktır. Örneğin cildimizin esnek ancak diri kalmasını sağlayan kolajendir. İlerleyen yaşlarda meydana gelen kırışıklıkların ve sarkmaların nedeni ise zamanla vücutta bulunan kolajen oranının azalmasıdır.

 

Farmakozmetika’da çeşitli açılardan alternatifler oluşturmak amacıyla geliştirilmiş birçok kolajen çeşidi mevcuttur. Farmakozmetika ile gerek tablet gerek kapsül gerekse de saşe formda olan kolajen çeşitleri arasından seçim yapmak ve bu seçimi güvenle desteklemek mümkündür.

 

Kolajen Türleri

 

Genel olarak dile getirmek gerekirse, 16 farklı kolajen çeşidi mevcuttur. Ancak bu kolajen çeşitlerinin tamamı bilindik değildir. En çok kullanılan ve bilinen kolajen çeşidi ise ilk üçüdür. Bunların temel özellikleri ve bulunduğu noktalar ise aşağıda derlendiği gibidir.

 

1. Tip 1 Kolajen

 

Vücudumuzdaki organizmaların üçte biri kolajenlerden oluşmakta, bu üçte birlik kolajenin ise %90’ını tip 1 kolajen kapsamaktadır. Özellikle deride, kemiklerde, dişlerde ve kıkırdakta bu kolajen türünün yaygın olarak bulunduğunu söylemek mümkündür. Bunun temel nedeni ise, vücutta doğal olarak üretilebiliyor olmasıdır.

 

2. Tip 2 Kolajen

 

Daha çok eklem yüzeylerinde bulunan ve tip 1’e kıyasla daha gevşek özellikte olan kolajen türüdür. Gözün retina kısmında yer aldığını söylemek de mümkündür.

 

3. Tip 3 Kolajen

 

Tip 1’i destekleyen ve onun yapısına katılan bir kolajen türüdür. Kemik iliğinde, kıkırdakta, kas sisteminde yaygın olarak yer aldığını söylemek mümkündür.

 

Kolajen Formları

 

Kolajen, farklı formlarda bulunan ve tüketilebilen bir proteindir. Bu proteinin mevcut formları şunlardır;

 
  1. Toz

En çok tercih edilen kolajen formu olarak bilinir. Aromalı ve aromasız seçenekleri bulunur. Birçok yiyeceğe karıştırılarak tüketilmesi mümkündür.

 
  1. Kapsül

En temel avantajı, kokusuz ve tatsız olmasıdır. Bu sayede koku ve tada karşı duyarlılığı olan bireylerin yoğun olarak tercih ettiklerini söylemek mümkündür.

 
  1. Saşe

Kolajen formları arasında yer alan bir diğer isim, saşedir. Yine aromalı ve aromasız seçenekleri mevcuttur. Su ve diğer çeşitli içeceklerle kullanılması ve kullanıma pratiklik kazandırması mümkündür. Ayrıca yapısı itibarıyla kolay taşınabilir özelliktedir.

 

Kolajen Takviyesi Fiyatları

 

Kolajen fiyatları değişken bir yapıdadır. Bunun nedeni ise birçok kolajen çeşidinin, formunun ve kutu içeriğinin bulunuyor olmasıdır. Örneğin kapsül kolajen satın almak isteyen bireyler, kutu içerisinde farklı adetlerin bulunduğu alternatiflerle karşı karşıya kalabilecektir. Bu, fiyat üzerinde doğrudan etkilidir.

 

Farmakozmetika, %69’a varan fiyat avantajlarıyla “herkes için sağlık” ilkesini hayata geçirmektedir. Özellikle kolajen fiyatları üzerine araştırma yapan bireylerin, Farmakozmetika’nın fiyat avantajlarından faydalanmaları mümkündür.

 

Soru 1: Kolajen ne işe yarar?

 

Kolajen, vücudumuzda bulunan organizmaların bir arada bulunmasını sağlar. Özellikle daha esnek bir cilt yapısının oluşmasını, sağlıklı kemikleri destekler.

 

Soru 2: Kolajen takviyeleri nasıl kullanılır?

 

Kolajen kullanımının, kolajen formuna bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini söylemek mümkündür. Ancak bu formların tamamının yalnız ya da yiyecek ve içeceklerle kullanılması imkânı mevcuttur.

 

Soru 3: Kolajen takviyesi seçerken nelere dikkat edilmeli?

 

Kolajen tipine ve bu kolajen tiplerinden hangisine ihtiyaç duyulduğuna bakmak gereklidir. Örneğin tip 1 ve tip 3 kolajenlerin en çok deri yüzeylerinde işlev gösterdikleri bilinmektedir.

 

Soru 4: Kolajen takviyeleri ne kadar kullanılmalı?

 

Kolajen takviyelerinin faydalarını görebilmek için düzenli olarak 3 ay kullanmak gerekir. 3 ay sonrasında da kullanıma devam edilebilir.

 

Soru 5: Kimler kolajen takviyesi kullanabilir?

 

Bu çerçevede belirlenen bir yaş aralığı yoktur. Ancak genel itibarıyla 18 yaş ve üzeri bireylerin kolajen takviyesi kullanabileceklerini söylemek mümkündür.

 

Soru 6: Kolajen takviyeleri kilo aldırır mı?

 

Kolajen takviyelerinin kilo aldırmaları söz konusu değildir. Temel işlevleri, daha sağlıklı bir vücut ve cilt yapısı oluşturmaktır.


Takviye Edici Gıdalar
₺301,90 KDV Dahil
₺369,90 KDV Dahil
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR