Magnezyum İçeren Besinler

Magnezyum İçeren Besinler

Sağlığın en temel unsuru dengedir. Her besinden dengeli tüketmek, tek bir besin grubunu fazlasıyla tüketmeye kıyasla çok daha sağlıklıdır. Çünkü her besin farklı bir vitamin ve mineral içerir. Her vitamin ve mineral ise vücudumuz açısından farklı bir önemi bünyesinde bulundurur. Bu besinlerin başında ise bir mineral olan magnezyum gelir.

Magnezyum Nedir? Vücudumuz İçin Neden Önemlidir?

Vücudumuz açısından en önemli minerallerden biri olan magnezyum, vücudumuzda bulunan 300’den fazla enzimin çalışmasında rol alır. Vücudumuzda ortalama 25 gr. Magnezyum bulunur. Bu magnezyumun da %60’ı kemiklerde yer alır. Buradan yola çıkarak dahi magnezyumun vücudumuz açısından ne denli önemli olduğu anlaşılabilir. Ancak ne yazık ki bu mineral vücudumuzda doğrudan sentezlenmez. Peki hangi besinlerde magnezyum bulunur? Magnezyum içeren besinler hangileridir?

Bitter Çikolata

Diyetlerin vazgeçilmezi olan, yağ yakıcı etkisi ile bilinen bitter çikolata, yoğun miktarda magnezyum içerir. Aynı zamanda kan dolaşımını artırıcı etkisi de bulunur.

Avokado

Avokado, yüksek oranda lif içeren bir besindir. Özellikle bağışıklık sistemini destekleyen bir etkisinin bulunduğunu söylemek mümkündür. Bununla birlikte magnezyum açısından son derece zengindir. Avokado tüketerek ihtiyaç duyulan magnezyumun %15’ini gidermek mümkündür.

Muz

İçerisinde yoğun miktarda magnezyum, potasyum bulunduran bir meyve olan muz, aynı zamanda oldukça lezzetlidir. Lezzeti ile mutlu etmesinin yanı sıra seratonin salınımını desteklediğini bu açıdan da mutlu ettiğini söylemek mümkündür.

Taze Fasulye

Taze fasulye son derece sağlıklı bir besindir. İçerisinde yoğun miktarda kalsiyum ve demir barındıran bu besinin, aynı zamanda magnezyum deposu olduğunu söylemek de mümkündür.

Ispanak

Çizgi dizilerde dahi güç verici olarak gösterilen ıspanak, içerik açısından oldukça zengindir. Yoğun miktarda demir içeren bu besinin aynı zamanda magnezyum açısından da son derece zengin olduğunu söylemek mümkündür.

Yeşil Yapraklı Besinler

Ispanağa yukarıda değinilmiştir. Ancak ıspanak dışında lahana, turp gibi besinlerin de magnezyum zengini besinler listesinde yer aldığı bilinmektedir. Bu besinlerden tüketmek, magnezyum ihtiyacının büyük bir kısmının karşılanmasını sağlayacaktır.

Yoğurt ve Süt

Sofraların olmazsa olmazı olan hem kahvaltıda hem de yemek yanlarında kendisine sık sık yer bulan yoğurt, magnezyum açısından zengindir. Süt de yoğurda eşlik eden bir diğer besindir. Bu iki besin için “mucizevi besinler” tanımlamasını yapmak mümkündür.

 

Bu besinlerin her biri tek tek yoğun miktarda magnezyum içerir. Ancak magnezyum ihtiyacının karşılanabilmesi için besinlerin doğal olanlarının bulunması gerekir. Yeterli miktarda magnezyum alımı sağlanamadığı durumlarda ise devreye gıda takviyeleri girer.

 

Gıda takviyeleri, çeşitli sebeplere bağlı olarak eksik çıkan birtakım değerlerin takviyeler aracılığıyla iyileştirilmesini sağlar. Çeşitli formlarda bulunan bu takviyeler ile ihtiyaç duyulan vitamin ve minerallerin vücuda kazandırılması ve bunun “doğal”, “sağlıklı” yollarla yapılması mümkün kılınmaktadır.

Etiketler: blog
Ekim 18, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR