Ylang Ylang Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Ylang Ylang Yağı Nedir? Faydaları Nelerdir?

Ylang Ylang yağı, “cananga odorata” ağacının çiçeklerinden elde edilen hoş kokusu ve tedavi edici özellikleriyle bilinen esansiyel bir yağdır. Ylang ylang yağı, özellikle cilde ve saça olmak üzere çok yönlü faydaları nedeniyle aromaterapi ve cilt bakımında sıklıkla kullanılmaktadır. Peki, ylang ylang yağı ve özellikleri nelerdir? Ylang ylang yağı faydaları nelerdir, ylang ylang yağı saça nasıl kullanılır, kokusu nasıldır gibi soruların cevaplarını birlikte keşfedelim.

Ylang Ylang Yağı Nedir?

Ylang ylang yağı, Asya'nın tropik bölgelerine, özellikle Endonezya, Filipinler, Malezya gibi ülkelerde yetişen “cananga odorata” adındaki bir ağacın canlı, yıldız şeklindeki sarı çiçeklerinden elde edilen değerli bir uçucu yağdır. "Ylang Ylang" ismi, Tagalog dilinde "çiçek çiçeği" anlamına gelen "ilang-ilang" kelimesinden gelmektedir.

 

Ylang ylang yağı, hoş kokulu çiçeklerden buharla damıtma işlemiyle çıkarılır. Kokusu çok güçlü ve hoş olan bu yağ, parfüm yapımında sıklıkla tercih edilirken aynı zamanda cilt ve saç bakımı için de kullanılmaktadır. Kozmetik sektöründeki kullanımının yanı sıra sunduğu pozitif etki nedeniyle oteller gibi ortamlarda dekoratif olarak da yer alabilir.

Ylang Ylang Nasıl Kullanılır?

Tahrişe neden olabileceğinden Saf ylang ylang yağı cilde direkt olarak uygulanmamalıdır. Taşıyıcı yağlarla seyreltme gibi seyreltme yöntemleri ile seyreltildikten sonra cilt üzerine uygulanması önerilen ylang ylang yağını kullanmadan önce cilt üzerinde ufak bir bölgede cildin alerjik reaksiyon gösterip göstermediği test edilmelidir. Test edildikten sonra kullanıma uygun olan yağı, 30 gr sabit yağ içerisine yaklaşık 3-4 gr ekleyerek seyreltilebilirsiniz. Aynı zamanda bir çay bardağının içine 3 damla damlatarak da kullanılabilir.

 

Güneşe çıkmadan önce ciltte ylang ylang yağı kalıntısı bırakılmamasına da dikkat edilmelidir, çünkü bazı uçucu yağlar cildi güneşe karşı daha hassas hale getirebilir. Opak ve cam bir şişe içerisinde serin ve karanlık bir yerde saklanması önerilmektedir. Ylang ylang yağının kullanım süresi uzun olduğu için bir yıl veya bir yıldan daha uzun bir zaman boyunca kullanılabilir. Birden fazla partiye bölerek kullanım süresi arttırılabilir. Fakat son kullanma tarihi geçen ve kötü kokan bir yağ kesinlikle kullanılmamalıdır.

 

Harici kullanıma uygun olan ylang ylang yağı faydalarından yararlanmak için çeşitli şekillerde kullanılabilir:

 

Saç bakımı: Saç sağlığını iyileştirmek ve sağlıklı bir saç derisini desteklemek için normalde kullanılan şampuana veya saç kremine ylang ylang yağı eklenerek saç bakım rutinine bu şekilde dahil edilebilir.

 

Cilt bakımı: Cilt bakımında pek çok faydası olan ylang ylang yağı hindistancevizi yağı veya jojoba yağı gibi taşıyıcı bir yağla karıştırılarak cilde uygulanabilir. Bu yağ karışımı vücut, şakaklar, bilekler ve boyun bölgesine nazikçe masaj yaparak uygulanmalıdır.

 

Aromaterapi: Ylang ylang yağının tatlı, çiçeksi kokusu bu yağı aromaterapide tercih etmek için ideal bir yağ haline getirmektedir. Aromasını aroma difüzörleri aracılığıyla solumak veya bir kase sıcak suya birkaç damla ekleyerek kullanmak stresi, kaygıyı azaltmaya ve rahatlamayı teşvik etmeye yardımcı olabilir.

 

Masaj Yağı: Seyreltilmiş ylang ylang yağı vücutta masaj yağı olarak kullanılabilir. Kas gerginliğini azalttığı ve rahatlattığı bilinmektedir.

Ylang Ylang Yağı Ne İşe Yarar?

Ylang ylang yağının faydaları çeşitli kullanımları ile vücut ve sağlık üzerinde pek çoktur. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

 
  • 1- Ylang ylang yağı cilde uygulanması veya solunması ile ruh hali üzerinde sakinleştirici etki sağlaması gibi faydalı etkiler sağlar.


  • 2- Ylang ylang yağı, içerisinde bulunan linalool adlı bileşik sayesinde antibakteriyel, antifungal ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.


  • 3- Dünyanın birçok yerinde macun haline getirildikten sonra astım, baş ağrısı, artrit gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.


Bunların yanı sıra saç bakımı ürünleri ve cilt bakımı ürünleri ile birlikte de kullanılan ylang ylang yağının saça faydaları ve cilde faydalarını birlikte inceleyelim.

Ylang Ylang Yağının Saça Faydaları

  • 1- Seyreltilmiş ylang ylang yağının saç derisine masaj yapılarak uygulanması saç köklerine giden kan dolaşımını da iyileştirerek sağlıklı saç büyümesini teşvik eder.


  • 2- Sebum üretimini dengelemeye yardımcı olarak özellikle yağlı saç derisi olan insanlar için faydalıdır. Sebum üretimini dengelemesinin yanı sıra kepek ve pullanmanın azaltılmasına da yardımcı olur.


  • 3- Saç kremine eklenerek kullanılan ylang ylang yağı saçtaki parlaklık ve yumuşaklığı arttırır.


  • 4- Ylang ylang yağının güçlendirici özellikleri saç kırılmasını ve kırık uçlarını azaltmaya yardımcı olarak saçınızın daha sağlıklı görünmesini sağlar.

Ylang Ylang Yağının Cilde Faydaları

  • 1- Ylang ylang yağı hem yağlı hem de kuru cilt tiplerinin dengelenmesine yardımcı olur. Sebum üretimini düzenleyerek sivilceleri kontrol etmede ve gözeneklerin görünümünü en aza indirmede faydalıdır.


  • 2- Erken yaşlanmaya neden olabilecek serbest radikallerle savaşan antioksidanlar içermesi ile yaşlanma karşıtı etki sağlar.


  • 3- Anti-inflamatuar özelliklere sahip olan bu yağın bir diğer faydası da böcek ısırıkları ve döküntüler gibi cilt tahrişlerini yatıştırmaktır.


  • 4- Ylang ylang yağı topikal uygulanmasıyla aroması sayesinde zihin üzerinde sakinleştirici bir etkiye sahip olabilir ve dolaylı olarak stresin yol açtığı cilt sorunlarının azaltılmasına da katkıda bulunur.


Cilt ve saç bakımında sıklıkla kullanılan bir diğer yağ olan çay ağacı yağının faydaları ve özelliklerine yer verdiğimiz “Çay Ağacı Yağının Faydaları” içeriğimize de göz atabilirsiniz.

Ylang Ylang Yağının Zararları Nelerdir?

Ylang ylang yağının birçok faydası olsa da potansiyel zararlarının da farkında olmak önemlidir. Seyreltilmemiş ylang ylang yağı bazı kişilerde cilt tahrişine neden olabilir. Kullanmadan önce mutlaka ciltte test yapılmalı ve o şekilde kullanılmalıdır. Bu testi yapmak aynı zamanda kişinin yağa alerjisi olup olmadığını da ortaya çıkartır.

 

Kaşıntı, kızarıklık veya şişme gibi herhangi bir olumsuz reaksiyonla karşılaşıldığında asla kullanılmamalıdır. Birçok esansiyel yağ gibi ylang ylang yağı da cildi güneş ışığına karşı daha hassas hale getirebilir. Yağın cilde uygulanmasından sonra güneşe maruz kalmamaya dikkat edilmelidir.

Etiketler: blog
Ekim 14, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR