Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Yeşil Çayın Faydaları Nelerdir?

Sağlık açısından birçok olumlu etkisi bulunan yeşil çay, pek çok bilimsel araştırmaya konu olmuştur. Bu araştırmaların temel nedeni, yeşil çayın faydalarıdır. İçerisinde çok miktarda antioksidan bulunduran, sağlığa faydalı mikro bileşenler ile daha sağlıklı bir vücut yapısına sahip olunmasını mümkün kılan yeşil çay, aynı zamanda vücudun zinde kalması açısından da önemlidir. Peki yeşil çay nedir? Yeşil çayın faydaları nelerdir?

Yeşil Çayın Vücut Dokularına Faydaları

Yeşil çayın vücut dokularına faydalarını sıralamak istersek;

 
  • - Lezzeti ile birçok kişinin gönlünde taht kuran yeşil çay, içerisinde yoğun miktarda yararlı biyoaktif maddeler bulundurur. Bu biyoaktif maddelerin başında ise polifenol gelir. Polifenol, vücuttaki infalamasyonun azalmasını sağlar. Bu sayede ise vücudun birçok hastalığa karşı koruma altına alınması mümkün kılınır.

  • - Yeşil çay içerisinde kafein bulunur. Kahveye kıyasla çok daha az miktarlarda olan kafein, gerginlik ve çarpıntı gibi durumlara sebebiyet vermez. Bunların aksine bireyin gün içerisinde daha zinde olmasını sağlar. Yani bireyin bilişsel fonksiyonları, yeşil çay içerisinde bulunan düşük miktarda kafein ile aktif hale gelir, gelişir.

  • - Yine yeşil çay içerisinde bulunan L-teanin, anksiyetenin önlenmesini mümkün kılar.

  • - İçerisinde kafein bulunması, kafein miktarının ise düşük olması zihnin gelişmesini sağlar.

  • - Yağ yakımını hızlandırır. Özellikle diyet listelerinin ilk sıralarında yer almasının temel nedeni budur. Gerek kalori içeriğinin son derece düşük olması, gerekse de bireye enerji vererek yağ yakımını desteklemesi, yeşil çayın faydaları arasında yer alır.

Yeşil Çay Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yeşil çay tüketiminde dikkat edilmesi gereken ilk unsur, çayın kalitesidir. Açıkta bulunan, uzun zaman bekleyen yeşil çay içerisinde birçok yabancı madde girer. Bu yabancı maddeler ise bireye faydadan ziyade zarar sağlar. Bununla birlikte düşük kalitede olan yeşil çaylarda yüksek miktarda florür bulunur.

Yeşil çay ne kadar tüketilmeli?

Günde 2 veya 3 bardak yeşil çay tüketmekte herhangi bir sakınca yoktur. Ancak bu durum kronik hastalığı bulunan, hamile olan ya da herhangi bir ilaç kullanan kişiler için geçerli değildir. Yeşil çayın faydaları üzerine araştırma yapan ve günlük tüketim gerçekleştirecek olan kişilerin önce hekim görüşü almalarında fayda vardır.

Yeşil çayın yan etkileri var mıdır?

Günde 2 veya 3 bardaktan fazla yeşil çay tüketilmesi, bireyin sürekli gergin olmasına, uykusuzluk ya da kalp çarpıntısı yaşamasına sebep olabilir. Bununla birlikte içerisinde düşük miktarlarda da olsa kafein barındırması, ishal, kusma ve iştah kaybı gibi durumların görünmesini ortaya çıkarabilir.

Yeşil çay ile siyah çay arasındaki farklar nelerdir?

Yeşil çay ve siyah çay farkı konusunda en bariz örnek, kafein miktarıdır. Siyah çayda, yeşil çaya oranla çok daha yüksek kafein vardır. Bunu şöyle örneklemek mümkündür;

 
  • - Yeşil çaydaki kafein miktarı 35-70 mg aralığında değişmektedir.

  • - Siyah çaydaki kafein miktarı ise 60-90 mg aralığındadır.


  •  

Bununla birlikte her iki çay türünün gördüğü işlemler de farklıdır. Örneğin siyah çay, oksijenle tepkimeye girerek demleme öncesi halini almaktadır. Yeşil çayın ise tepkimeye girmesi durumu söz konusu değildir.

Etiketler: blog
Temmuz 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR