Salisilik Asit Nedir? Ne İşe Yarar?

Salisilik Asit Nedir? Ne İşe Yarar?

Salisilik asit, cilt bakımında kullanılan ürünlerde günümüzde oldukça popülerlik kazanmış çok yönlü bir bileşendir. Doğal olarak genellikle beyaz söğüt ağacının kabuğundan elde edilen salisilik asit faydalı özelliklerinden dolayı çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Bu yazıda salisilik asidin ne olduğu, işlevleri, cilde faydaları ve doğru kullanımına değineceğiz.

Salisilik Asit Nedir?

Salisilik asit, başta söğüt ağacının kabuğu olmak üzere keklik üzümü gibi çeşitli bitkilerde de bulunabilen bir beta-hidroksi asittir (BHA). Doğal olarak üretilebildiği gibi sentetik olarak da laboratuvarlarda üretilen salisilik asit, cilde nüfuz etme kabiliyeti ile bilinmektedir ve bu sayede cilt bakım ürünleri ve ilaçlarda kullanılan önemli bir bileşendir.

 

Salisilik asit anti-inflamatuar, keratolitik (ölü deri hücrelerinin dökülmesini teşvik eden), antiseptik ve antifungal özelliklere sahiptir. Bu nedenle, birçok farklı alanda kullanılmaktadır fakat salisilik asidin en yaygın kullanım alanı cilt bakımıdır.

Salisilik Asit Ne İşe Yarar?

Salisilik asit çok yönlü bir bileşen olmasıyla çeşitli faydalara sahiptir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

 
  • - Ölü cilt hücrelerinin dökülmesini teşvik ederek cildi pul pul döker. Bu sayede gözeneklerin açılmasına, sivilcelerin önlenmesine ve lekelerin görünümünün azalmasına yardımcı olur.


  • - Anti inflamatuar özelliğiyle iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Bu sayede tahriş olmuş cildi sakinleştirmeye ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olur.


  • - Akne tedavisinde de etkilidir. Özellikle siyah nokta ve beyaz nokta gibi cilt sorunlarının tedavisinde kullanılır.


  • - Egzama, sedef hastalığı ve mantar enfeksiyonları gibi deri sorunlarının tedavisinde de kullanılabilir. Keratolitik özelliği sayesinde, deri üzerindeki cilt hastalıkları nedeniyle kalınlaşmış tabakaların çözülmesine yardımcı olur.


  • - Saç derisi tedavilerinde de kullanılır. Kepek ve saç dökülmesi gibi problemlerin tedavisine destek sağlar.

 

Ancak, salisilik asit bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Hamilelik veya emzirme dönemi gibi belirli durumlarda kullanımı önerilmez.

Salisilik Asidin Cilde Faydaları Nelerdir?

Salisilik asit, cilt bakımı rutinlerine dahil edildiğinde pek çok fayda sunar. Özellikle akne tedavisinde etkilidir ve cildi eksfoliye(peeling) ederek ve gözenekleri açarak beyaz nokta, siyah nokta, sivilce oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Akne tedavisinin yanı sıra sebum üretimini düzenlemeye, ciltteki yağlanmayı en aza indirmeye yardımcı olur.

 

Salisilik asit, cilt tonundaki renk eşitsizlikleri olan kişiler için de faydalıdır.Ciltte oluşan koyu lekelerin açılmasına yardımcı olarak daha eşit bir cilt sağlar. Hücresel yenilenmeyi teşvik ettiği ve kolajen üretimini desteklediği için ince çizgilerin ve kırışıklıkların azalmasına katkıda bulunur.

Salisilik Asit İçeren Besinler Nelerdir?

Cilt bakımı ve ilaçlarla kullanımı dışında salisilik asit belirli besinler yoluyla da vücuda alınabilmektedir. Meyve ve sebzeler salisilik asidin doğal olarak alınabileceği besin kaynaklarıdır. Böğürtlen, çilek, elma ve üzüm gibi meyveler salisilik asidin en çok miktarda bulunduğu meyvelerdir. Brokoli, ıspanak ve domates gibi sebzeler de salisilik asit içerir. Kekik ve köri gibi bitki ve baharatların da salisilik asit içerdiği bilinmektedir.

Salisilik Asit İçeren Ürünler Nelerdir?

Salisilik asidin cilt bakımında kullanımında pek çok farklı form mevcuttur. En yaygın olarak serum olarak kullanılmaktadır. Serumu cilde uygulamadan önce cildin cilt tipine uygun bir temizleyici ile iyice temizlenmesine dikkat edilmelidir. Salisilik asit krem formunda da sıklıkla tercih edilmektedir. Bu kremlerin uygulamalarını tüm yüze yapabilirsiniz veya bölgesel olarak da uygulama yapabilirsiniz.

 

Cilt bakım rutinlerinde temizlik aşamasının vazgeçilmez ürünlerinden olan bazı toniklerin içeriğinde de salisilik asit bulunur. Bir pamuk kullanarak cildinizi salisilik asit içerikli tonikle temizleyerek ışıltılı bir görünüme erişebilirsiniz.

Salisilik Asit Nasıl Kullanılır?

Salisilik asit, temizleyiciler, tonikler, kremler, serumlar ve nemlendiriciler dahil olmak üzere çeşitli cilt bakım ürünlerinde bulunur. Eğer ilk kez salisilik asit kullanacaksanız, ciltte oluşabilecek tahriş riskini en aza indirmek için daha düşük bir doz ile başlanması tavsiye edilir. Birkaç günde bir uygulayarak başlayın ve hiçbir yan etki oluşmazsa sıklığı kademeli olarak artırabilirsiniz.

 

Hasarlı veya hassas cilt üzerinde salisilik asidin kullanılmasından kaçınılması önerilir. Belirli tıbbi tedavi gören kişiler, cilt bakım rutinlerine salisilik asit eklemeden önce mutlaka bir sağlık uzmanına danışmalıdır.

Salisilik Asit Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Salisilik asit cilt üzerinde kullanım için genellikle güvenli olsa da dikkate alınması gereken bazı önlemler vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

 
  • - Aşırı kullanım veya yüksek konsantrasyonlarda salisilik asit cilt kuruluğuna, kızarıklığa ve soyulmaya neden olabilir. Cildin tepkisini anlamak ve sonrasında kullanım şeklini ve dozunu buna göre ayarlamak çok önemlidir.


  • - Aşırı tahriş meydana gelirse, kullanmayı bırakmanız ve bir dermatoloğa danışmanız önerilir. Hamile ve emziren kişiler salisilik asit içeren ürünleri kullanmadan önce mutlaka uzman bir doktora başvurmalıdır.


  • - Salisilik asit başta cilt bakımı olmak üzere çok sayıda uygulama alanı olan yararlı bir bileşendir. Peeling etkisiyle ölü deriyi soyma, akneyi azaltma ve cilt sağlığını iyileştirme yeteneği ile birçok cilt bakım ürününde temel bir bileşen haline gelmiştir. Düzenli ve uygun bir şekilde kullanıldığında, salisilik asit kişinin cilt bakımı rutinine değerli bir katkı olabilir.

Etiketler: blog
Temmuz 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR