Probiyotikler nedir?

Probiyotikler nedir?

Probiyotikler nedir?

 

Yararlı bakteriler olarak adlandırdığımız probiyotikler, hastalıklara veya enfeksiyonlara neden olan bakterilerin aksine; sindirim sistemimiz ve genel sağlığımız için oldukça olumlu etkilere sahiptir. 

Mide ve bağırsak floramızda farklı işlevlere sahip milyarlarca dost ve zararlı bakteriler uyum içerisinde yaşamaktadır. Eğer bu denge bozulursa çeşitli hastalıklar görülebilir. Bu uyumu korumak için probiyotik bakteri ve mayalar sindirim sistemini düzenlerler.  

 

Probiyotikler bağışıklık sistemini nasıl destekler?

Vücudumuz, dışarıdan gelen bakterilere karşı sindirim sistemimiz ve bağırsakta bulunan bakteri florası ile karşı koyar. Probiyotikler vücudumuza giren kötü bakterilere karşı bir savunma hattı oluşturarak onların zararlı etkilerini kontrol ederler. Yapılan araştırmalara göre Bacillus Clausii adlı probiyotik bakteriler, hastalığa yol açabilecek çeşitli bakterilerin çoğalmasını engelleyen antimikrobiyal enzimleri sentezleyebilmektedir. Bunun yanında probiyotikler, zararlı bakterilerle yarışarak, onların çoğalması için gereken besinlere ulaşmalarını engellerler. Probiyotikler ayrıca, vücudumuzdaki mikroplara karşı savaşan antikorların da çoğalmasını sağlayarak bağışıklık sistemini de olumlu yönde etkilemektedir. Probiyotiklerin etkilerinin görülebilmesi için en az 2 hafta düzenli olarak kullanılması önerilmektedir.  

 

Bağırsak florasını etkileyen etkenler:

Antibiyotik kullanımı: Antibiyotikler enfeksiyonlara karşı savaşırken zararlı bakterilerin yanında probiyotikler gibi yararlı bakterileri de öldürebilirler. Antibiyotik kullanımı sonrası bozulan bağırsak florasının hızlıca düzenlenmesi için takviye edici probiyotiklerin kullanılması önerilmektedir. 

Beslenme Tarzı: Hazır besinlerin ve aşırı şekerli beslenmenin bağırsaktaki kötü bakterileri artırdığı bilinmektedir. 

Sıvı tüketimi: Doğru miktarda sıvı tüketiminin sayısız faydasının yanında bağırsak florasının düzenlenmesi için de önemi büyüktür. 

Lifli besinler: Yoğurt, kefir gibi fermente gıdaların yanında yüksek lifli baklagil ve sebze-meyve tüketimi yararlı bakterilerin çoğalması için gereklidir.

Sigara kullanımı: Nikotin ve sigaranın içerisindeki yabancı maddeler yararlı bakterileri öldürebilir veya çoğalmalarını azaltabilir. 

Fast food, işlenmiş et ve hazır gıdaların fazlaca tüketilmesi: İşlenmiş et ve fast food tarzı yiyeceklerin içerisindeki yanmış yağlar ile koruyucu maddeler yararlı bakterileri öldürerek zararlı bakterilerin çoğalmasını kolaylaştırır. 

 

Probiyotikler vücudumuzda doğal olarak bulundukları gibi, bazı fermente yiyecek ve içeceklerin içerisinde ya da takviye edici gıdaların içerisinde de bulunabilir. 

Farmakozmetika’daki en popüler takviye edici probiyotikleri ve özelliklerini sizler için derledik:

 

NBL Probiotic Gold

İçerik: 2,5 milyar aktif probiyotik bakteri, vitamin A, B1, B2, B6, C, E, Lif

İçerdiği Probiyotik Türleri: lactobacillus acidophillus, lactobacillus rhamnosus, enterococcus faecium, bifidobacterium bifidum, bifidobacterium longum.

Özellikler: Çift Kaplama teknolojisi ile probiyotik bakterilerin korunmasını ve bağırsağa canlı bir şekilde ulaşmasını sağlar. 

Kullanımı: Günde 1 kez, sabah veya akşam yemekle veya yemekten sonra gıda, su, süt, meyve suyu ya da yoğurt ile karıştırılarak kullanılır.”

 

Enterogermina Enterogermina 5Mlx10 Flakon

İçerik: 1 saşe, 6 milyar spor probiyotik bakteri

İçerdiği Probiyotik Türleri: Bacillus Clausii 

Özellikler: Enterogermina canlı spor içeren bir probiyotiktir. Spor, bakterinin kendisini korumaya almış halidir. Enterogermina'nın içerisindeki Bacillus clausii bakterisi, doğal olarak spor yapma özelliğine sahiptir. Bu sporlar, midedeki asidik ortam bariyerini aşarak bağırsağa ulaşır. Bağırsakta uygun ortamı yakalayarak canlı hale dönüşür ve çoğalmaya başlar (kolonize olur). Ancak bu şekilde faydalı etkilerini gösterebilir. Enterogermina’nın içerisindeki bakteri sporları ayrıca en sık kullanılan antibiyotiklere karşı da dirençlidir. Bu sayede antibiyotik kullanımı ile beraber Enterogermina kullanıldığında içerisindeki iyi bakteriler, kullanılan antibiyotikten etkilenmeden faydalı etkilerini gösterebilirler.

Kullanımı: Enterogermina 6 Milyar ağızda eriyen saşe paketi açılarak direkt ağıza dökülerek tüketilir. Sadece y etişkinlerin kullanımı için uygundur. 

 

NBT Duobalance Mood

İçerik: 5,3 milyar canlı probiyotik bakteri. 

İçerdiği Probiyotik Türleri: Bifidobacterium lactis-BL, Lactobacillus acidophilus-LA, Lactobacillus plantarum-LP, Lactobacillus paracasei-LPC, Lactobacillus rhamnosus

Özellikler. Amerika ve Kanada probiyotik kılavuzlarınca önerilmektedir. Güvenliği EFSA tarafından onaylanmıştır ve etkinliği klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır. DR Caps™ kapsül, probiyotiklerin mide asidinden korunarak bağırsağa canlı bir şekilde ulaşmasını ve yararlanımının artmasını sağlar. Bu kapsüller tamamen bitkisel olup, vejetaryen ve vegan kullanıma uygundur. Lactobacillus helveticus R0052, Bifidobacterium longum R0175 ve Lactobacillus rhamnosus R0011 Kanada’lı Lallemand’ın patentli suşlarıdır.

Kullanımı: Günde 1 kez 1 kapsül bir miktar su ile alınabilir. 11 yaş ve üzeri kullanım için uygundur. 

 

Provim

İçerik: 5 milyar aktif probiyotik bakteri, Vitamin C, B1, B2, B3, B5, B6, B12

Özellikler: İçeriğinde yer alan 5 farklı probiyotik, B kompleks vitaminler, C vitamini ve Çinko kombinasyonu sindirim sistemini ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.

PROVIM DAILY içerisindeki kapsüller DRcaps® teknolojisine sahiptir. DRcaps® kapsüller; probiyotik, vitamin ve mineral içeriğini mide asidi ortamından koruyarak direkt bağırsakta salınımı ile optimum kolonizasyon sağlar.

Kullanım: Günde 1 kapsül kullanılması önerilir. Yetişkin kullanımına uygundur. Vegan ve Vejetaryenlerin kullanımına uygundur.

 

Probien

İçerik: 5 milyar aktif probiyotik bakteri, ünilin.

İçerdiği Probiyotik Türleri: Lactobacillus Acidophilus, Bifidobacterium Longum,  Bifidobacterium Bifidum, Lactobacillus Plantarum, Lactobacillus Rhamnosus, Lactobacillus Bulgaricus Lactobacillus Paracasei, Lactobacillus Brevis, Lactobacillus Reuteri, Streptococcus Thermophilus, Bifidobacterium İnfantis

Kullanımı: Yemek öncesi günde 1 kapsül tüketilmesi tavsiye edilir. Yetişkinler içindir.

 

Kaynakça:

  1. Probiotics and their use - journalagent. (n.d.). Retrieved November 7, 2021, from https://jag.journalagent.com/pajes/pdfs/PAJES_16_1_95_104.pdf
  2. Sofraların Parlayan Yıldızı Probiyotikler: Yeditepe üniversitesi hastanesi. Sofraların Parlayan Yıldızı Probiyotikler | Yeditepe Üniversitesi Hastanesi. (n.d.). Retrieved November 7, 2021, from http://www.yeditepehastanesi.com.tr/probiyotiklerin-vucudumuza-faydasi
  3. Enterogermina.com.tr. 2021. Enterogermina Probiyotik ile Bağışıklık Güçlendir. [online] Available at: <https://www.enterogermina.com.tr/probiyotik-ile-bagisiklik-guclendir> [Accessed 12 November 2021].
  4. Probiotics and their use - journalagent. (n.d.). Retrieved November 7, 2021, from https://jag.journalagent.com/pajes/pdfs/PAJES_16_1_95_104.pdf.
  5. Valdes, A., Walter, J., Segal, E. and Spector, T., 2018. Role of the gut microbiota in nutrition and health. BMJ, p.k2179.
  6. Probiotics: What You Need To Know. 2021. [online] Available at: <https://www.nccih.nih.gov/health/probiotics-what-you-need-to-know> [Accessed 13 November 2021].
Etiketler: Probiyotikler, Probiyotikler bağışıklık sistemini
Aralık 09, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR