Kolajenler Nedir?

Kolajenler nedir?

Kolajenler nedir?

Kolajen vücutta en çok bulunan protein tiplerinden biridir. Lif benzeri yapısı bağ dokusu oluşumunda kullanılır. Bu doku türü diğer dokuları birbirine bağlar ve kemik, cilt, kaslar, tendonlar ve kıkırdağın önemli bir bileşenidir. Dokuların esnemeye karşı dayanıklı, güçlü ve esnek olmasına yardımcı olur.

 

Yaşlandıkça vücudumuz giderek daha az kolajen üretir. Kolajen üretimi güneşe maruz kalma, sigara kullanımı, aşırı alkol tüketimi, uyku ve egzersiz eksikliği nedeniyle düşer. Çevresel maruziyetler, kolajen liflerine zarar vererek cilt yüzeyinde kırışıklıklara neden olabilir. Tüm bu nedenlerle birlikte özellikle son yıllarda dışarıdan alınan kollajenlere olan ilgi artmıştır. Kolajen peptitler cildin su dengesini düzenleyerek cilt esnekliğini korumasına yardımcı olur. Bu sayede özellikle yaşlanmayla ortaya çıkan kırışıklıkların fark edilir şekilde azaltılmasını sağlayabilir.  

 

Kolajen peptitleri hayvansal kaynaklı kolajenlerin çok küçük boyutlara bölünmüş protein parçacıklarıdır. Ağız yoluyla alınan kolajen peptitleri ciltte ve kıkırdaklarda biriktikleri gözlemlenmiştir. Yapılan araştırmalara göre kolajen peptitlerinin kullanımı bazı cilt ve eklem sorunlarının iyileştirilmesine yardımcı olabildiği görülmüştür. 

 

Kemikleri çevreleyen ve onları hareketlerin şokundan koruyan kolajenler kıkırdağın yaklaşık %60'ını oluşturur; bu nedenle kolajende bir bozulma, kıkırdak kaybına ve eklem sorunlarına yol açabilir. Besin takviyesi olarak alınan kolajenlerin eklem hareketliliğini arttırarak diz ağrılarında da belirgin düzeyde azaltma sağladığı yapılan araştırmalarca belirlenmiştir. 

 

Kolajenlerin hayvansal kaynaklı olduğu düşünüldüğünde sıklıkla helal üretim konusu gündeme gelmektedir. Farmakozmetika’da satılan tüm kolajenler helal sertifikaya sahiptir. Hayvansal kaynaklı gıda takviyesi kolajenlerin dışında vücudumuzdaki doğal kolajen üretimini desteklemek için beslenme düzenimize kırmızı veya beyaz et gibi proteinli yiyecekler, tam tahıllı gıdalar, meyve ve sebzeler ekleyebiliriz. Bunların dışında uyku düzeni, sigara ve alkol kullanımı gibi risk faktörlerini de azaltmak, vücudumuzdaki kollajen seviyesinim azalmasını engelleyebilir.  

 

Kollajenler kolayca tüketilebilmesi için farklı formlarda üretilebilmektedir. Örneğin Suda Collagen’i, içime hazır sıvı formu, tablet formu, toz formu ve ara öğünlerde tüketebileceğiniz meyve kuruyemiş bar formlarıyla kolayca beslenme düzeninize ekleyebilirsiniz.

 

Farmakozmetika’daki en popüler Kolajenleri inceleyin:

Etiketler: Kolajenler, Kolajen nedir
Mart 21, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR