Günde Ne Kadar Su İçilmeli?

Günde Ne Kadar Su İçilmeli?

İnsan vücudunun %70 kadarının sudan oluştuğu bilinir. Vücutta bulunan dokularda ve kan hücrelerinde tem bileşen olarak su alır. Bu sebeple vücudun fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için her gün belirli bir miktarda su içmek gerekir. Peki günde kaç litre su içilmeli? Su vücudumuz için neden önemli?

Su Vücudumuz İçin Neden Önemli?

Günde ne kadar su içilmeli sorusunun cevabına geçmeden önce suyun vücudumuz için neden önemli olduğu konusuna değinilmelidir. Su içerisinde oksijen bulunur. Özellikle kan hücrelerinde ve vücudun çeşitli dokularında yer alır. Bu sayede ise oksijen ve çeşitli besin öğelerinin hücrelere taşınmasını sağlar. Yani vücudun fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirmesini sağlayan dokuların, bu işlevlerini yerine getirebilmeleri için suya ihtiyacı bulunur. Bununla birlikte vücutta çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ödem de su ile vücuttan atılır. Bir insan günde kaç litre su içmeli sorusunun cevabı ise aşağıda verildiği gibi derlenebilir.

Vücudumuzun Günlük Su İhtiyacı

Esasen bu konuda ortaya atılmış olan birçok farklı görüş vardır. Her uzmanın bu konudaki görüşleri farklıdır. Söz konusu görüşlerin ise aşağıda verildiği şekilde derlenmesi mümkündür.

 

Günde 2 litre içilmeli: Uzmanların bazılarının görüşlerine göre günde 8 defaya bölerek toplam 2 litre su içilmelidir.

 

Vücudun ihtiyaçları göz önünde bulundurulmalı: Bazı uzmanların görüşleri, 8 sınırının yanlış olduğu yönündedir. Bunun temel gerekçesi ise şu şekilde ileri sürülmektedir; vücut, su ihtiyacı duyduğu zaman susayarak bireyi uyarır. Bu susama duygusunun hissedildiği zaman ise su tüketmek gerekir.

 

Ancak bütün uzmanların üzerine ortak paydada buluştuğu bir nokta varsa o da şudur; tek seferde çok su tüketmek vücuda faydadan ziyade zarar sağlar. Bu sebeple tek seferde litrelerce su tüketilmesi oldukça yanlıştır.

Hangi sıklıkla su içmeliyiz?

“Günde kaç litre su içilmeli?” sorusu konusunda ayrıca su tüketim sıklığına dikkat etmek gerekir. Yeterli miktarda tüketilmeyen su, sıvı kaybına sebep olur. Sıvı kaybı ise beraberinde halsizlik, cilt kuruluğu, baş dönmesi gibi rahatsızlıkları getirir. Su içme sıklığının ise bireyin yapısına, yaşına vb. durumlara bağlı olarak değişkenlik gösterdiği bilinir. Ancak genel olarak susama duygusu hissedildiğine su tüketilmelidir denebilir.

Kahve ya da çay suyun yerini tutar mı?

Esasen tüketilen besinin formundan ziyade faydaları önemlidir. Yani kahve ve çay gibi besinler de su gibi sıvı formdadır ancak bu besinlerin suyun gördüğü işlevi görmesi mümkün değildir. Bu sebeple vücudun ihtiyaç duyduğu enerji miktarını karşılayabilmek için gerekli olan su miktarı, tüketilen kahve ve çaydan bağımsız olarak düşünülmelidir.

Günde en fazla kaç litre su içmeliyiz?

“Günde ne kadar su içilmeli?” sorusuna kadın ve erkek bireyler için ayrı cevaplar vermek daha sağlıklı olacaktır. Yapılan bilimsel araştırmalar, kadınların ihtiyaç duydukları günlük su miktarının 2,7 litre, erkeklerin ihtiyaç duydukları günlük su miktarının ise 3,7 litre olduğunu gözler önüne sermiştir. Bu miktarlar, “en fazla” olarak bilinmesi gereken miktarlardır.

Gereğinden az ya da çok su içersek ne olur?

Az miktarda su içmek, vücudun sıvı kaybı yaşamasına sebep olur. Çünkü hücre ve dokular, ihtiyaç duydukları enerjiyi temin edemez. Bu ise vücudun fonksiyonlarının aksamasına sebep olur. Çok su içmek ise böbreğin idrarı konsantre etmesini zorlaştırır. Bu durum ise beraberinde vücut sodyum oranının azalması sonucunu doğurur. Bu sebeple “Bir insan günde kaç litre su içmeli?” diye soran bireylerin, fazla su içmenin zararını da bilmeleri gerekir.

Etiketler: blog
Temmuz 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR