Ginseng Nedir? Faydaları Nelerdir?

Ginseng Nedir? Faydaları Nelerdir?

Özellikle teknolojik gelişmelerin artması, etkisini sağlık alanında da göstermiştir. Bunun temel nedeni, teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilimsel araştırma yöntemlerinin de gelişmesidir. Bunlarla birlikte sağlık alanında birçok ürün ve yöntem gelişmesi ortaya çıkmıştır. Ginseng ise esasen geleneksel tıpta neredeyse yüzyıllardır var olan, modern tıpta ise söz konusu gelişmelerle birlikte etkileri keşfedilen bir bitkidir ve ilaç endüstrisinde bu bitkinin yoğun olarak tercih edildiğini söylemek mümkündür.

Ginseng Nedir?

Ginseng, özünde bir bitki köküdür. Yavaş büyüyen ve kısa boylu olan bu bitki türünün bütün alt türlerinin ise bu isimle adlandırıldığı bilinir. Her alt türün kullanım alanı da özellikleri de farklıdır. Sağlık alanında yaygın olarak kullanılan ginseng türleri ise; Asya’da yetişen Kore ginsengi ve Kuzey Amerika’da yetişen Amerikan ginsengi olmak üzere iki tanedir.

Ginsengin Faydaları

Ginseng, vücut açısından birçok faydayı bünyesinde barındırır. Ginseng faydaları, aşağıda verildiği şekilde listelenebilir;

Antioksidandır

Ginseng faydaları dendiği zaman akla öncelikli olarak antioksidan özelliği gelmektedir. Bu özelliği sayesinde vücudu zararlı maddelerden ve besinlerde korur.

Enerji Sağlar

Özellikle yukarıda değinilmiş olan iki ginseng türünden biri olan Asya ginsengi, vücuda zindelik ve enerji kazandırır. Bu yönüyle de birçok hastalık sebebiyle ortaya çıkması muhtemel olan halsizlik, yorgunluk gibi hislerin ortadan kaldırılmasını sağlar.

Bilişsel Fonksiyonları Destekler

Özellikle orta yaşlı bireylerde bilişsel fonksiyonları doğrudan destekler. Bununla da kalmaz, Alzheimer gibi hastalıklarda ortaya çıkması muhtemel olan kaygı ve stres gibi etkileri dindirir.

Ginseng Nasıl Kullanılır?

Ginseng faydaları kadar merak edilen bir diğer unsur, kullanımıdır. Ginseng, farklı kullanım alternatifleri ile günlük tüketime dahil edilebilir. En basit şekilde çiğ olarak tüketilebilir. Bu şekilde tüketemeyenler için buharda pişirilerek yumuşatılıp da tüketilebilir. Ginseng takviyeleri de tercihe edilebilir. Bunun için ise doğrudan tüketmeye ek besinlere eklenerek tüketim de tercih edilebilir. Doğrudan, çiğ tüketim için günlük 1 ila 2 gram aralığı önerilir. Özüt halinde tüketim için ise günlük 200 ila 400 mg aralığı tavsiye edilir.

Ginseng çeşitleri nelerdir?

Sağlık sektörü açısından değinmek gerekirse Kore ve Kuzey Amerika olmak üzere 2 farklı ginseng türü bulunur. Kore ginsengi (Panax ginseng), bu türler arasında en önemlisi olarak bilinir. Bunun öncelikli nedeni, içerisinde barındırdığı antioksidan oranının diğer ginseng türlerine göre daha fazla olmasıdır.


Ginsengin yan etkileri var mıdır?

Yapılan araştırmalar, ginseng tüketiminin herhangi bir yan etkisinin olmadığını gözler önüne sermiştir. Yani, bu besinin tüketilmesi normal şartlarda güvenlidir. Ancak birlikte tüketildiği ilaçlara ve besinlere göre bu durumun değişkenlik göstereceğini söylemek mümkündür. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte kullanılması, ilaçların etkilerinin azalmasını beraberinde getirebilecektir.

Etiketler: blog
Temmuz 14, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR