E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

E Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

E vitamini, sağlığın korunmasında hayati bir rol oynayan önemli vitaminlerden biridir. İnsan vücudundaki hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidan olması en önemli ve öne çıkan özelliğidir.

 

E Vitamini ayrıca bağışıklık fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olur, cilt sağlığını destekler ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu destekler.

 

E vitamini farklı formlarda olabilir, bu formlardan insan vücudunda en fazla bulunan ise alfa tokoferoldür. Yağda çözünebilir bir vitamin olmasıyla emilimi ve taşınması için yağ sindirimi mekanizmalarına ihtiyaç duyar. Bu şekilde vücuda besinler veya takviyeler aracılığı ile alınan E vitamini vücutta çeşitli yerlerde kullanılmak için depolanabilen bir vitamindir.

E Vitamininin Faydaları

E vitamini, insan vücudunda beyin, cilt, göz gibi önemli noktalarda vücuttaki temel işlevlerin sürdürülebilmesinde görevleri olan ve besinler aracılığı ile düzenli olarak vücuda alınması gereken bir vitamindir. Faydaları şu şekilde sıralanabilir:

 
  • - Antioksidan özelliğiyle serbest radikallerin zararlı etkilerini engelleyerek bu maddelerin neden olabileceği kalp hastalıkları, kanser gibi çeşitli hastalıkları önlemeye veya geciktirmeye yardımcı olur.


  • - Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde C vitamini ile etkili bir rol oynar.


  • - Kalp ve damar rahatsızlıklarının oluşumunu engellemeye ve kalp arterlerinde pıhtı oluşumunu önlemeye yardımcı olur.


  • - Kırmızı kan hücrelerinin oluşumunu destekler.


  • - Kolesterol seviyesinin düzenlenmesini sağlar.


  • - Hücre yenilenmesi ve çoğalmasında rol oynamasının yanı sıra hücre yapısının korunması ve gelişmesinde de etkilidir.


  • - Tırnakları güçlendirir.


  • - Ciltteki su kaybını engelleyerek cildin doğal neminin korunmasına yardımcı olur.


E Vitamini Eksikliği

Sağlıklı bireylerde E vitamini eksikliği nadir olarak görülür fakat kistik fibroz ve Crohn hastalığı gibi sağlık sorunlarına sahip olan kişilerde ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. E vitamini eksikliğinin belirtileri arasında kas zayıflığı, görme sorunları ve koordinasyon güçlüğü sayılabilir. Şiddetli vakalarda, E vitamini eksikliği nörolojik sorunlara ve enfeksiyon riskinde artışa neden olabilmektedir.

 
Etatpur Vitamin E Pure Active Konsantre Bakım Ürünü 15 ml

Etatpur Vitamin E Pure Active Konsantre Bakım Ürünü 15 ml

Ürüne Git
Solgar Vitamin E 200 IU 50 Vegetable Softgel

Solgar Vitamin E 200 IU 50 Vegetable Softgel

Ürüne Git
Solgar Vitamin E 400 IU 50 Kapsül

Solgar Vitamin E 400 IU 50 Kapsül

Ürüne Git

İnsanlardaki E vitamini düzeyi ise yaşa ve cinsiyete bağlı olarak farklılıklar gösterir fakat ortalama olarak günlük tüketilmesi önerilen E vitamini 4 yaş ve üzerindeki sağlıklı kişiler için yaklaşık 12 mg olarak kabul edilmektedir. Bunlara bağlı olarak kişilerin günlük olarak sağlıklı ve düzenli beslenme düzenine E vitamini içeren besinleri katmaları önemlidir.

Kuruyemiş ve Tohumlar

Badem, ay çekirdeği, yer fıstığı ve fındık E vitamini açısından zengin kaynaklardandır. Sadece bir avuç badem, yetişkinler için önerilen günlük alımın neredeyse yarısı olan yaklaşık 7,3 mg E vitamini içerir. Ay çekirdeği, bir başka iyi E vitamini kaynağı olarak bir avucu yaklaşık 7,4 mg besin sağlar.

Yeşil Yapraklı Sebzeler

Ispanak, brokoli, lahana ve pancar yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzeler de iyi E vitamini kaynaklarındandır. Bir kâse haşlanmış ıspanak yaklaşık 6,9 mg E vitamini içerirken, bir kâse doğranmış lahana yaklaşık 1,1 mg E vitamini sağlar.

 

Brokoli de diğer bir iyi bir E vitamini kaynağıdır ve bir bardak doğranmış brokoli yaklaşık 0,7 mg besin içermektedir. 100 gram pancar yaprağında ise yaklaşık olarak 2 mg E vitamini bulunmaktadır. Aynı zamanda A ve C vitaminleri, demir, lif, potasyum ve kalsiyum da içermesiyle zengin bir içeriğe sahiptir.

Bitkisel Yağlar

Ayçiçek yağı, buğday tohumu yağı ve aspir yağı, E vitamini yönünden zengin sebze yağları arasındadır. Sadece bir çorba kaşığı buğday tohumu yağı, yetişkinler için önerilen günlük alım miktarından daha fazla olan yaklaşık 20,3 mg E vitamini içerir. Bir çorba kaşığı ayçiçeği yağı yaklaşık 5.6 mg E vitamini sağlarken, bir çorba kaşığı aspir yağı ise yaklaşık 4.6 mg E vitamini içermektedir.

Avokado

Tropikal ve lezzetli bir meyve olan avokado aynı zamanda iyi bir E vitamini kaynağıdır. Orta boy bir avokado, potasyum, lif ve sağlıklı yağlar gibi diğer önemli besinlerin yanı sıra yaklaşık 2,7 mg E vitamini içerir.

 

Sonuç olarak beslenme düzenine E vitamini açısından zengin gıdaları dahil etmek, bu temel besin maddesi için günlük ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olur. Sert kabuklu yemişler ve tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, bitkisel yağlar, avokado gibi besinler zengin E vitamini kaynaklarıdır. E vitamininin dengeli beslenmenin bir parçası olarak tüketilmesi önemlidir fakat alınan dozlara dikkat edilmelidir. E vitamini içeren besinlerin yanı sıra E vitamini içeren takviye edici gıdalar da beslenme düzenine dahil edilebilir.

Etiketler: blog
Nisan 05, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR