Deve Dikeni Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Deve Dikeni Nedir?

Deve dikeni aktarlarda sıklıkla karşımıza çıkan ve Anadolu’da en fazla Akdeniz Bölgesi’nde yetişen bir bitkidir ve insan sağlığı ve cildinde sayısız faydası olduğu bilinmektedir. Karaciğer fonksiyonlarına ve sağlığına destek sağlayan önemli bileşenler içermesinin yanı sıra yüksek kolesterol, şeker hastalığı, depresyon, reflü gibi pek çok rahatsızlık için ve cilde de faydaları bulunmaktadır.

 

Çay, yağ, gıda takviyesi gibi pek çok formda tüketmeye elverişli olan deve dikeninin yan etkilerinden etkilenmemek için kullanımında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

Deve Dikeni Nedir?

Deve dikeni papatyagiller familyasından ve birden fazla türe sahip, en fazla Akdeniz ve İskoçya bölgelerinde yetişen, genellikle mor çiçekli ve beyaz damarlarıyla diğer bitkilerden ayırt edilebilen bir bitkidir.

 

Silimarin aktif maddesine sahip bir bitki olmasıyla antioksidan özellik göstermesinin yanı sıra antienflamatuvar özellik de göstermektedir. Bu özellikleriyle insan vücudu ve cildi için faydalı birçok özelliğe sahiptir. Hatta karaciğer ve safrada oluşan rahatsızlıklardaki olumlu etkileri sayesinde halk arasında karaciğer ve safra dostu olarak anılmaktadır.

 

Deve dikeni bitkisinden elde edilen deve dikeni özütü ve kapsül ürünleri bulunmakta ve çeşitli takviye edici gıdalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Vücutta kemik sağlığı ile ilişkisinden dolayı profesyonel olarak spor yapanların sıklıkla tercih ettiği ürünler arasındadır.

 

Deve Dikeni Ne İşe Yarar?

Deve dikeni zengin içeriği sayesinde doğada yetişen vücut için şifa kaynağı bir bitkidir. Özellikle karaciğer sağlığını korumasıyla öne çıkan deve dikeninin faydaları şu şekilde sıralanabilir:

 
  • - İçindeki silimarin adı verilen aktif madde sayesinde karaciğeri alkol, reçeteli bazı ilaçlar ve antibiyotik kullanımı ile vücutta biriken toksinlerin arındırılmasında rol oynar.


  • - Siroz ve hepatit gibi karaciğer hastalıklarına sahip olan kişilerde karaciğer fonksiyonunu iyileştirmeye yardımcı olur.


  • - Safra üretimini destekleyerek safra kesesi rahatsızlıklarında etkili rol oynar.


  • - Kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcıdır.


  • - Antienflamatuvar özelliği sayesinde vücuttaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur.


  • - Güçlü bir antioksidandır, hücreleri serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya destek sağlarken bağışıklık sistemini güçlendirici bir etki de oluşturur.


  • - Beyin fonksiyonunda da etkili olan deve dikeni yaşa bağlı gerilemenin engellenmesine yardımcı olabilir.

  • - Kemiklerin korunmasına yardımcı olup ileri yaşlarda oluşabilecek kemik erimesi gibi sorunlarda etkili olabilir.



  •  

Özellikle antioksidan ve antienflamatuvar özellikleriyle vücutta bunlar gibi pek çok alanda yararları bulunan deve dikeninin cilde faydaları da oldukça fazladır.

 

Deve Dikeninin Cilde Faydaları

Tıbbi özellikleri ile bilinen ve zengin içeriği sayesinde yıllardır çeşitli sağlık durumlarını tedavi etmek için kullanılan deve dikeni tohumlarının cilde faydaları şu şekilde sıralanabilir:

 
  • - Ciltte kızarıklık, şişkinlik ve tahrişi azaltmaya yardımcı olabilecek antienflamatuvar özellik gösterir.


  • - Cildi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olan zengin bir antioksidan kaynağıdır.


  • - Cilt sağlığını destekleyerek cildin yaşlanmasını ve kırışıklık oluşumunu geciktirmede etkilidir.


  • - Deve dikeni tohumu yağı, cildi nemlendirmeye ve nemli tutmaya yardımcı olabilecek iyi bir yağ asitleri kaynağıdır.


  • - Gözenekleri tıkayabilen ve sivilcelere neden olabilen sebum üretimini düzenleyerek akne görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.


  • - Yara durumlarında iyileşme sürecini hızlandırmaya ve ciltte yara izlerini azaltmaya yardımcı olur.



  •  

Deve Dikeni Nasıl Kullanılır?

Deve dikeni özüt, çay, yağ veya gıda takviyesi olarak kullanılabilmektedir. Deve dikeninin tohumu kullanılarak özütü oluşturulabilirken diken tohumu suda kaynatılarak veya kavrularak da tüketilebilmektedir. Deve dikeni yağı ise diken tohumlarının ezilmesiyle elde edilen bir üründür ve özellikle ciltte kullanımında tercih edilmektedir.

 

İlkbaharda sürgünlerini veren bitki bu dönemde köküne kadar kesilip kaynatılarak tüketilebilir. Diğer bir kullanım şekli ise yapraklarının iğneli kısımlarından arındırılması ve kaynatılmasıyla salatalarda kullanımıdır.

 

Deve dikeni hem kurumuş yaprakları hem de tohumu kullanılarak demlenmesiyle çay formunda da tüketilebilen bitkilerdendir. Deve dikeninin sütü de tohumları kırılarak elde edilebilmekte ve çeşitli noktalarda kullanılabilmektedir.

 

Deve dikeni, bitkinin çözünebilir tüm bileşenlerini içeren takviye edici gıdalar olarak da kullanılabilmektedir.

Deve Dikeni Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Deve dikeni vücutta pek çok alanda yararlı olan ve farklı formlarda tüketilebilen bir bitkidir fakat bazı durumlarda yan etkileri ve zararları olabilmektedir. Tüketirken dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekilde sıralanabilir:

 
  • - Takviye edici gıda olarak alınırken önerilen günlük porsiyon miktarının aşılmaması önemlidir. Önerilen dozun aşılması ishal, mide bulantısı ve mide rahatsızlığı gibi yan etkilere neden olabilir.


  • - Kan sulandırıcı ilaçlar ve diyabet gibi hastalıklarda kullanılan bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu sebeple herhangi bir ilaç kullanımında deve dikeni tüketmeden önce uzman bir doktora danışılması önerilir.


  • - Bazı insanlarda deve dikeni alerjisi olabilir. Aldıktan sonra kaşıntı, kurdeşen veya nefes almada zorluk gibi alerjik reaksiyonlar yaşarsanız, kullanmayı bırakarak uzman bir doktora danışılması önerilir.

 

- Tüketiminde tüm dikkat edilmesi gerekenlerin dışında deve dikeni içeren takviye edici gıdaların satın alımında yüksek kaliteli, saflık ve etki açısından test edilmiş ürünlerin seçilmesi önerilir.

Etiketler: blog
Mart 04, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR