Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalı?

Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı ve ışıltılı bir cilde sahip olmak için düzenli ve uygun bir cilt bakım rutini sürdürmek şarttır. Cildimizin günlük olarak çeşitli çevresel faktörlere ve stres faktörlerine maruz kalmasının etkisiyle cildin ihtiyaçlarını karşılayan düzenli bir rutin oluşturmak oldukça önemlidir.


Çok yönlü bir cilt bakım rutini oluşturmak cildin görünümünü iyileştirmenin yanı sıra kuruluk, akne ve erken yaşlanma gibi sıklıkla görülen cilt problemlerini önlemeye ve tedavi etmeye destek sağlar. Bu yazıda, hem gündüz hem de gece rutinlerini adım adım anlatan kapsamlı bir cilt bakımı rutininin nasıl olması gerektiğini anlatacağız.

Cilt Bakım Rutini Nedir?

Cilt bakımı rutini, cildi temizlemek, beslemek ve korumak için oluşturulmuş bir dizi günlük uygulamayı kapsar. Cilt tiplerine göre seçilmiş cilt bakımı ürünleriyle sağlıklı ve iyi görünümlü bir cilt elde etmek ve ciltteki problemleri iyileştirmek için temizleme, peeling, nemlendirme gibi uygulamaların çeşitli kombinasyonunu içerir. Etkili bir cilt bakımı rutini için cildinizin yağlılık, kuruluk, hassasiyet gibi problemlerine çözüm olacak şekilde düzenlenen bir rutin olmaldır.

Cilt Bakım Rutini Sırası Nasıl Olmalıdır?

Cilt bakım ürünlerinin uygulama sırası, içeriklerinin cilde olan etkilerini etkilediği için çok önemlidir. Doğru sırayı takip ederek bakım uygulamak, her ürünün cilde doğru ve tam olarak nüfuz etmesini sağlar ve faydalarını en üst düzeye çıkarır. Genel kural olarak, önce daha hafif kıvamlı ürünleri, ardından daha kalın ürünleri uygulamak önemlidir. Cilt bakım rutinlerinizi gündüz ve gece olarak ikiye ayırabilirsiniz.

Günlük Cilt Bakım Rutini

Gece ve gündüz yapılan cilt bakımlarında kullanılan ürünler ve ürünlerin uygulama sırası, cildin günün o saatlerindeki durumlarına göre farklılık göstermektedir. Adım adım gündüz cilt bakımı rutini sıralaması şu şekilde oluşturulabilir:

Adım 1: Temizlik

Gece boyunca birikmiş olabilecek kir, yağ gibi cildi kirleten durumları gidermek için güne yüzünüzü nazikçe temizleyerek başlayın. Bu temizliği yapmak için cilt tipinize uygun bir temizleyici seçmelisiniz. Köpüren temizleyiciler yağlı ciltler için daha iyi etki sağlarken, kremsi veya jel bazlı temizleyiciler ise kuru veya hassas ciltler için daha iyi bir etki sağlar.

Adım 2: Tonik

Tonik uygulaması, cildin pH seviyelerini dengelemeye yardımcı olan çok önemli bir adımdır ve cildi daha iyi ürün emilimi için hazırlar. Alkolsüz bir tonik ile pamuklu bir bez yardımıyla cildinize hafifçe tampon hareketlerle bastırarak uygulayın.

Adım 3: Serum

Serumlar, özellikle ince çizgiler ve koyu lekeler gibi cilt problemlerini hedefleyen konsantre formüllere sahip cilt bakım ürünleridir. Cilt tipinizi gözeterek seçtiğiniz serumdan birkaç damla uygulayın ve bir sonraki adıma geçmeden önce tamamen emilmesini sağlayın.

Adım 4: Göz Çevresi Kremi

Göz çevresi yüzdeki hassas ve özel dikkat gerektiren bir bölgedir. Göz çevresini nemlendirmek ve şişlik, koyu halkalar gibi problemleri gidermek için bir göz çevresi kremi kullanın. Hassas bir bölge olduğu için uygulama yaparken en az baskı yaptığı için yüzük parmağınızı kullanarak az miktarda ürünü tampon hareketlerle uygulayın.

Adım 5: Nemlendirici

Devamında cilt tipinize uygun bir nemlendirici ile cildinizi nemlendirin. Sahip olduğunuz cilt tipi farketmeksizin cilt bariyerini korumak ve gün boyunca nem kaybını önlemek için nemlendirme adımı bakım rutinlerinin olmazsa olmaz bir adımıdır.

Adım 6: Güneş Kremi

Herhangi bir gündüz rutinindeki en önemli adımlardan biri ise geniş spektrumlu korumaya sahip güneş kremi uygulamasıdır. Güneş kremi uygulaması yaz kış fark etmeksizin her mevsimde mutlaka uygulanması gereken bir üründür. Özellikle güneşe fazla maruz kalınacak günlerde uygulamanın iki saatte bir tekrarlanması önerilir. Güneş kremleri cildinizi zararlı UV ışınlarından koruyarak erken yaşlanmayı, güneş yanığı ve cilt kanseri gibi cilt problemlerini önlemeye yardımcı olur.

Gece Cilt Bakım Rutini

Gece bakım rutini gündüze göre farklı aşamalar içerir. Gündüz uygulanmış ürünlerin ve gün boyu çevresel etmenlerin ciltte oluşturduğu kirliliğin temizlenmesi ve gece boyunca cildin nemlendirilmesini sağlamak gibi adımları içerir. Gece bakım rutini sıralaması adım adım şu şekilde oluşturulabilir:

Adım 1: Makyaj Temizleme

Gece rutininize başlamadan önce ciltteki tüm makyajın tamamen çıkarıldığından emin olun. Bu işlem için nazik bir makyaj temizleyici veya temizleme yağı kullanabilirsiniz.

Adım 2: Temizlik

Makyaj temizliğinden sonra kalan kirleri gidermek için yüzünüzü iki kez temizleyin. Sabah cilt bakımı rutininde uygulamış olabileceğiniz sebum, güneş kremi ve çevresel nedenlerle olan kirliliği gidermek için yağ bazlı bir temizleyici ile başlayabilir, ardından cilt tipinize uygun su bazlı bir temizleyici ile devam edebilirsiniz. İki aşamalı bu temizlik yöntemiyle cildinizi derinlemesine temizleyebilirsiniz.

Adım 3: Peeling (haftada 1-2 kez)

Peeling, ölü cilt hücrelerinin çıkarılmasına yardımcı olur ve hücre yenilenmesini destekler. Bununla birlikte, peeling işlemi cilt bariyerine verebileceği zararı önlemek için haftada sadece 1-2 kez yapılmalıdır. Cilt hassasiyetine göre bu adımı daha nazik peelinglerle gerçekleştirmeniz önerilir.

Adım 4: Tonik

Gündüz rutininde olduğu gibi, cildinizin pH seviyelerini dengelemek ve ciltte daha iyi ürün emilimi sağlamak için bir tonik kullanın.

Adım 5: Tedavi (Opsiyonel)

Retinoid veya akne ilaçları gibi özel tedaviler kullanıyorsanız, tonikten sonra ve nemlendirmeden önce bu tedavileri uygulayabilirsiniz. Fakat tedavi ürünlerinin doğru kullanımı için mutlaka uzman bir doktorun tavsiyesine uymalısınız.

Adım 6: Göz Çevresi Kremi

Göz çevrenizdeki hassas cildi gece boyunca nemlendirmek ve korumak için besleyici bir göz çevresi kremi uygulayın.

Adım 7: Nemlendirici

Gece rutininizi cildinize ve gece rutininde kullanımına uygun bir gece nemlendiricisi ile tamamlayın. Gece rutininde kullanılacak nemlendiriciler genellikle daha zengin içeriklidir ve uyurken cildi derinlemesine nemlendirmek için tasarlanan ürünlerdir.


Düzenli ve doğru yapılandırılmış bir cilt bakımı rutini, sağlıklı ve güzel bir cildin temellerindendir. Doğru ürün sırasını takip ederek ve cildinizin ihtiyaçlarını karşılayan formülasyonları seçerek, cildinizin görünümünde iyileştirmeler yapabilirsiniz. Sabırlı olmayı ve cildinizin yeni ürünlere uyum sağlaması için zaman tanımayı unutmayın ve belirli cilt problemlerine sahipseniz, uzman bir dermatoloğa danışmak, daha da etkili bir cilt bakımı rutini oluşturmak için kişiselleştirilmiş rehberlik sağlayabilir.

Etiketler: blog
Ağustos 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR