Buhar Banyosu Nasıl Yapılır?

Buhar Banyosu Nasıl Yapılır?

Buhar banyosu yapmak cildi temizlemek, cildi makyajdan ve ölü deriden arındırmak gibi cilt sağlığı için çok sayıda fayda sunar. Buhar banyosu sadece yüze uygulanabileceği gibi tüm vücuda da yapılabilecek vücut sağlığı için de etkili bir uygulamadır. Ciltteki gözeneklerin açılmasını sağlayan ve yüzyıllardır benimsenen bu uygulamanın ne olduğunu, sayısız avantajlarını, ilgili aşamaları ve yüze yapılan buhar banyosu sonrası izlenecek önemli adımları bu yazımızda inceleyeceğiz.

Buhar Banyosu Nedir?

Buhar banyosu, vücudun veya yüzün buhara maruz bırakılmasını içeren, özellikle tüm vücut için uygulandığında faydalı şifalı bitkiler veya esansiyel yağlarla aşılanmış spa benzeri bir uygulama şeklidir. Bu uygulama gözenekleri açmak, cildi temizlemek ve kan dolaşımını iyileştirmek için oldukça etkilidir. Yüze yapılan buhar banyosunda buharın sıcaklığı sadece yüz kaslarını gevşetmekle kalmaz, aynı zamanda cilt bakım ürünlerinin emilimini de artırarak cildi cilt bakımı rutini için mükemmel bir başlangıç haline getirir. Bu sebeple cilt bakımı öncesi buhar banyosu yapılması tavsiye edilir.

Buhar Banyosunun Faydaları Nelerdir?

Buhar banyosunun vücut ve yüzde cilt için sayısız faydası vardır. Özellikle buhar banyosu denildiğinde ilk akla gelen yüz için olan, yüzün kapalı bir şekilde buhara maruz bırakılmasıyla gerçekleştirilen uygulamanın faydaları şu şekilde sıralanabilir.

Gözenekleri açar

Buhar banyosu genellikle gözeneklerin açılmasını sağlamak için yapılmaktadır. Uygulamanın temel amaçlarından biri olan gözeneklerin açılması buhar sayesinde sağlanır ve cilt bakımının ilk adımı olarak buhar banyosu yapılabilir. Açılan gözeneklerde yapılan temizleme işlemiyle siyah nokta görünümünün azalması sağlanır ve sivilce oluşumu önlenmiş olur.

Derin temizlik sağlar

Yüz için yapılan buhar banyosu gözenekleri açarak makyaj kalıntılarının, kirlerin ve toksinlerin kolayca dışarı atılmasını sağlar. Bu derin temizleme işlemi, sivilcelerin önlenmesine ve daha temiz bir cildin desteklenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda ciltteki yağın arındırılmasını da bu sayede sağlar.

Kan dolaşımını arttırır

Buharın sıcaklığı vücutta olduğu gibi yüz bölgesinde de kan akışını artırarak daha iyi dolaşım sağlar. Artan kan dolaşımı, cilt için daha iyi oksijenlenme ve beslenme anlamına gelir, bu da sağlıklı ve parlak bir cilde katkıda bulunur.

Gevşeme sağlayarak stres giderir

Yüz buhar banyosunun rahatlatıcı sıcaklığı, rahatlama hissini uyandırır, stresi ve gerginliği azaltır. Bu rahatlama yüz kaslarının ötesine geçerek tüm vücut ve zihin için sakin bir deneyim sağlar.

Hidrasyon artışı sağlar

Buhar, gözenekleri açarak ve nemin daha derin katmanlara nüfuz etmesine izin vererek cildin nemlendirilmesine yardımcı olur. Cildin nemlendirilmesini sağlaması, cildi esnek ve nemli bırakarak, kuru veya susuz kalmış cilde sahip kişiler için özellikle yararlı olur.

Buhar Banyosu Aşamaları Nelerdir?

Yüze yapılacak buhar banyosu evde kolayca uygulanabilir. Bu uygulamada ihtiyacınız olan malzemeler: derin ve geniş bir kap, havlu, kaynamış su. Bu 3 basit malzemeyi kullanarak cildinize buhar banyosu yapmanın aşamaları şu şekildedir:

 
  • 1- Saçlarınız uzunsa geriye toplayarak ve makyaj veya kirleri gidermek için yüzünüzü temizleyerek başlayın. Bu, buharın cilde daha etkili bir şekilde nüfuz etmesini sağlar.


  • 2- 1-2 litre kadar suyu kaynatın ve buharın tedavi edici özelliklerini geliştirmek için faydalı şifalı bitkiler veya esansiyel yağlar ekleyebilirsiniz. Buhar banyosu için kaynar suya en sık eklenen bitkiler ve yağlar papatya, lavanta, biberiye veya okaliptüstür.


  • 3- Yüzün sıcaktan yanmasını önlemek için suyun hafifçe soğumasını bekleyin. Buharın rahatça sıcak olduğu ancak çok sıcak olmadığı bir denge bulmak önemlidir. Devam etmeden önce yüzünüzü kabın üzerine getirerek sıcaklığı test edin.


  • 4- Yanıkları önlemek için yüzünüzü tencerenin üzerine güvenli bir mesafe bırakarak yerleştirin. 20-30 cm kadar bir mesafede durmak yeterli olacaktır. Buharı yakalayan bir çadır oluşturmak için başınıza bir havlu örtün. Gözlerinizi kapatın ve derin nefes alın, buharın yüzünüzü yaklaşık 5-10 dakika boyunca kaplamasına izin verin.


  • 5- Buhar seansından sonra yüzünüzün doğal olarak soğumasına izin verin. Cildinizi yenilemek için yumuşak bir tonik veya soğuk su kullanabilirsiniz. Yüzünüzü temiz bir havluyla kurulayın.

Buhar Banyosu Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Buhar banyosu sonrasında yapılacak adımlar yapılan uygulamanın etkinliğini arttırmak ve cildi korumak için oldukça önemlidir. Yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

 
  • 1- Buhar banyosu sonrası açılan ve temizlenen gözeneklerin tekrar sıkılaşmasını sağlamak için soğuk su ile yıkayıp tonik uygulanması gerekir. Devamında nemi hapsetmek için nemlendirici bir ürün uygulayın. Açık gözenekler cilt bakım ürünlerine açıktır ve sonrasında nemlendirici uygulamak cildinizin en etkili şekilde beslenmesini sağlar.


  • 2- Doğrudan güneş ışığı, taze buğulanmış cilde zarar verebilir. Yüz buhar banyosundan hemen sonra uzun süre güneşe maruz kalmaktan kaçınmanız önerilir. Dışarıya çıkıyorsanız cildinizi korumak için geniş spektrumlu bir güneş koruyucu kullanın.


  • 3- Günün geri kalanında yumuşak cilt bakım ürünlerine sadık kalın. Sert kimyasallar veya peelingler, taze buharlanmış ciltte tahrişe neden olabilir. Buhar banyosunun faydalarını korumak için rahatlatıcı ve besleyici ürünleri tercih edin. Hemen sonrasında makyaj yapılması da tahrişe neden olabileceği için cilt bakımı sonrası hemen makyaj yapılmaması önerilir.

Rahatlatıcı Yüz Buhar Banyosu için Ek İpuçları

Buhar banyosunun rahatlatıcı etkisini arttırmak için ek olarak uygulamalar yapılabilir. Aromaterapinin rahatlatıcı etkisini bu uygulamaya dahil edebilirsiniz. Birkaç damla buhara eklenen esansiyel yağlar duyusal deneyimin gelişmesini sağlar. Lavanta, papatya veya okaliptüs rahatlamaya ve ruh halinin yükselmesine katkıda bulunur. Aynı zamanda biberiye, nane veya papatya gibi bitkileri buhar banyonuza eklemeyi deneyebilirsiniz. Bu şifalı bitkiler sadece koku vermekle ve rahatlatmakla kalmaz, sağlığa da faydalıdır.

 

Susuz kalmamak için yüz buhar banyosundan önce ve sonra su için. Sağlıklı cildi korumak için nem önemlidir. Yüz buhar banyoları cilt için hoş bir tedavi olsa da ölçülü olmak çok önemlidir. Cildin aşırı uyarılmasını önlemek için haftada bir veya iki kez buhar banyosu seansı yapılabilir.

 

Sonuç olarak, yüz veya vücut için buhar banyosu yapmak sadece cilt sağlığını iyileştirmekle kalmayıp aynı zamanda rahatlama, gençleşme, cilt bakımı da sağlayan keyifli bir kişisel bakım uygulamasıdır. İlgili aşamaları uygulama esnasında ve sonrasında doğru ve dikkatli bir şekilde uygulayarak, ışıltılı bir cilt için bu ritüeli cilt bakım rutinlerinize katabilirsiniz.

Etiketler: blog
Şubat 04, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR