B12 Vitamini İçeren Besinler

B12 vitamini içeren besinler

Vitaminler, vücut açısından son derece önemli olan bileşiklerdir. Bu bileşiklerin insan vücudunda sentezlenmesi neredeyse imkansızdır. Bu sebeple dışarıdan alınmaları gereklidir. B12 de söz konusu bileşiklerden biridir. Peki B12 içeren besinler nelerdir?

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

Vücutta az miktarda da olsa depolanabilen ve suda çözünmesi mümkün olan B12, vücudumuzda birçok mekanizmada göreve sahiptir. Bu sebeple bu vitaminin eksikliği son derece sakıncalıdır. En genel şekilde değinilmesi mümkün olan B12 içeren besinler ise aşağıda verildiği gibidir;

 
  • 1- Karaciğer gibi sakatatlar,

  • 2- Ton balığı, uskumru ve alabalık gibi balık türleri,

  • 3- Midye ve karides gibi kabuklu deniz mahsulleri,

  • 4- Süt ve süt ürünleri,

  • 5- Yumurta

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

“B12 vitamini nelerde var?” sorusuna aşağıda verildiği şekilde cevap vermek mümkündür.

Kırmızı Et

B12 vitamini içeren besinler listesinin en önemli ismi kırmızı ettir. Öyle ki, bir günde yaklaşık 190 gr kırmızı et tüketmek, B12 tüketim oranını %467 civarında karşılayabilmektedir. Üstelik kırmızı et yalnızca B12 açısından değil, B2, B3 ve B6 gibi vitaminler açısından da zengindir.

Sakatatlar

Özellikle kuzu karaciğeri ve böbreği, B12 açısından son derece zengin besinlerdir. Yine bir oranla anlatmak gerekirse, 100 gr sakatat tüketmek, ihtiyaç duyulan B12 vitaminin %3,57’sini karşılayabilecektir.

Deniz Ürünleri

Özellikle midyeler, besin depoları olarak adlandırılır. Bu besinlerin B12 ve demir açısından son derece zengin oldukları da bilinir. Öyle ki bir günde 20 adet küçük midye yemek, B12 ihtiyacının %7’ini karşılayabilecektir. Benzer durum, diğer deniz ürünleri için de geçerlidir.

Süt ve Süt Ürünleri

Özellikle tam yağlı süt, B12 açısından oldukça zengindir. Günde 240 ml’lik süt tüketimi, B12 ihtiyacının %46’sını karşılayabilecektir. Bu sebeple B12 içeren besinler listesinin bir diğer önemli ismi süt ve süt ürünleridir.

Yumurta

B12 vitamini içeren besinler listesinin bir diğer önemli ismi yumurtadır. Yumurta, B2 ve B12 açısından son derece zengindir. Günlük 2 büyük yumurta tüketmek, B12 ihtiyacının %46’sını karşılayacaktır.

B12 Vitamini Neden Önemli?

B12 vitaminini bu denli önemli kılan, kan basıncında kemiklere; bağışıklık sisteminden bilişsel yöne kadar hemen her açıdan önemli olmasıdır. Bu vitaminin eksikliği, vücutta birtakım sorunların ortaya çıkmasını beraberinde getirebilecektir.

B12 Eksikliği, Belirtileri ve Etkileri

B12 eksikliği belirtileri dendiği zaman akla ilk gelen unutkanlıktır. Unutkanlığı ise kalp çarpıntılarının, üşümenin, sürekli yorgunluğun, depresyon ve ani duygu geçişlerinin takip ettiğini söylemek mümkündür.

Etiketler: blog
Ekim 12, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR