Saçlar, güzel görünümün en önemli parçalarından biridir ve saç diplerinde oluşan problemler günlük hayatımızı ciddi anlamda etkileyebilmektedir. Saç diplerinde oluşan problemlerden kişilerin başına en sık gelen ve rahatsızlık veren problemlerden biri saç derisinde oluşan kabuklanma ve oluşan yaralardır. Saç derisinde tahriş ile soyulma sonrası meydana gelen kabuklanma ve yaralar, birçok çeşitli sebepten dolayı oluşabilmektedir.
Saç derisindeki nemin azalması, gözeneklerin tıkanması, kuruluk gibi fiziksel nedenlerin yanı sıra stres, kaygı, endişe gibi psikolojik sebepler sonucunda da meydana gelebilen kabuklanma ve yaraların tüm nedenlerini detaylarıyla inceleyelim.
Enfeksiyon
Saç köklerinde oluşan enfeksiyonlar diğer bir adıyla folikülitler, deride oluşan yara ve sivilcelerin oluşmasına neden olan diğer bir durumdur. Erkeklerde tıraş sonrası sıklıkla meydana gelen enfeksiyonlar uzun vadeli süren problemler değillerdir. Kısa süreli olan bu problemler kendiliğinden geçebilir fakat doktor gözetiminde antibiyotik kullanmayı da gerektirecek kadar ciddi seviyelere kadar gelebilir.
Göz, burun, boğaz, diş gibi bölgelerde oluşan enfeksiyonlar ve saçta oluşan mantar enfeksiyonu da saç derisinde kabuklanma ve pullanmaya sebebiyet verebilir.
Alerjik Reaksiyon
Saçı temizleme ve bakım yapma amacıyla kullanılan şampuan, şekillendirici, krem, maske gibi ürünlerden bazıları saç derisinde alerjik reaksiyona neden olabilir. Bununla birlikte tüketilen bazı besinler veya kullanılan bazı ilaçlar da saç derisindeki alerji durumuna neden olabilir.
Alerjik reaksiyonların saç derisinde oluşan haline kontakt dermatit adı verilir. Kontakt dermatit sonucunda kaşınma, acı, hassasiyet ve kabuklanma gibi deri problemleri meydana gelebilmektedir.
Sivilce
Kıl köklerine sahip tüm bölgelerde meydana gelebilecek olan sivilce, saç derisinde de meydana gelebilen bir problemdir. Yağlı saç derisine sahip kişilerde sıklıkla meydana gelebilen sivilce problemi saç köklerinde yağ, ölü deri ve bakteriler ile gözeneklerin tıkanması sonucu oluşur.
Yağlı bir saç tipine sahip olmanın haricinde dengesiz ve sağlıksız beslenme rutini, kullanılan ilaçlar, hormonal değişmeler, saç temizliğinin doğru bir şekilde yapılmaması gibi sebepler de saç derisinde sivilceye sebep olabilir. Oluşan sivilceler nedeniyle saç derisinde ağrılar oluşabilir, kaşınma ve kabuklanma da bu ağrılara eşlik edebilir.
Sedef Hastalığı
Vücutta çeşitli pek çok bölgede meydana gelen ve meydana geldiğinde kişinin yaşantısını olumsuz anlamda çok fazla etkileyebilen sedef hastalığı, kırmızı kan hücrelerinin normal ve sağlıklı cilt hücrelerine tepkisi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Sedef hastalığının saç derisinde meydana gelmesi ile kabuklanma ve pullanma oluşabilir. Ciddi düzeylerde kaşıntılara sebep olan sedef hastalığı için mutlaka uzman bir doktora başvurulmalıdır.
Sedef hastalığı nedeniyle oluşan hafif kaşıntılar ve kabuklanma, bu amaç için üretilmiş ürünlerle geçirebilebilirken şiddeti daha fazla ve yaraların oluşmasına sebep olabilen sedef hastalığı durumlarında uzman doktor denetiminde ilaç kullanılması gerekebilir.
Egzama
Egzama, diğer bir adı ile seboreik dermatit vücutta sedef hastalığı gibi pek çok çeşitli noktalarda meydana gelebilmektedir. Saç derisinde de meydana gelen egzama hastalığında ciltte tahriş ve kızarıklıklarla birlikte kabuklanma ve pullanma oluşue. Saç derisinde oluşan egzama hastalığının ilerlemesi durumunda saç dökülmesi gibi olumsuzluklar yaşanabilir.
Zona Hastalığı
Su çiçeği hastalığı sonrasında vücutta virüslerin pasif duruma geçmesiyle meydana gelen zona hastalığı genellikle saç derisini kabuklanma ve saç dökülmesi şeklinde etkiler.
Kuruluk
Yoğun kimyasallar içeren saç ürünleri uygulamak, saça fazla ısıl işlem uygulamak, sıklıkla ve çok sıcak su ile yıkanmak ve çevresel faktörler gibi sebepler sonucunda oluşabilen kuruluk ve nemsizlik, saç derisinde kabuklanma ve pullanma meydana gelmesine neden olan en yaygın fiziksel nedenlerdendir.
Saç Derisinde Kabuklanma Nasıl Geçer?
Saç derisinde oluşan kabuklanma ve pullanmanın oluşumunu engellemek veya oluşan kabuklanma ve pullanmayı geçirmek için şunlara dikkat edilebilir:
-
- Saç derisinde alerjik reaksiyon oluşturabilecek saç bakım ürünleri, ilaç veya besinlerin tüketilmemesi gerekmektedir.
-
- Saç bakım ürünleri saç tipine uygun olarak seçilmeli ve kullanılmalıdır.
-
- Sedef hastalığı veya egzama gibi cilt hastalıkları için mutlaka uzman bir doktor kontrolüne başvurularak uzman doktorların bu konuda yönlendirmeleri ile doğru ürün veya ilaçlar kullanılmalıdır.
-
- Özellikle yağlı saçlara sahip kişilerin saç derisinde oluşacak sivilceleri önlemeleri için gözeneklerin derinlemesine temizleneceği bir saç bakım ve temizleme rutini oluşturmaları önemlidir.
-
- Saçta çok sık ısıl işlem uygulamamak, temiz ve doğal içerikli saç ürünleri tercih etmek, çok sıcak su ile sık sık yıkamamak saçta oluşan kuruluk ve nemsizlik sorunlarının önlenmesini, bununla birlikte kabuklanmanın önlenmesini sağlayacaktır.
Saç Bakımı İçin İpuçları
Saç derisinde oluşan kabuklanmalar ve yaraların tedavisi için saçtaki nemi kontrol etmek oldukça önemlidir. Saçın nem seviyesi artmasını sağlayan saç bakım ürünleri ve şampuanlar kullanılmalıdır. Bitkisel yollarla evde hazırlanıp uygulanabilecek doğal saç bakım kürleri de nemi kontrol etmede kullanılabilir.
Zeytinyağı uygulamak zengin içeriği ile saça nem sağlayabilecek en önemli doğal bakım yöntemlerinden biridir. Saç diplerine nazikçe masaj yapılarak uygulanan zeytinyağı, saçın nem dengesinin kontrol edilmesine ve kabuklanmanın önlenmesine destek sağlar.
Aloe vera bitkisi nemi artırmayı sağlamaktadır. Saç derisindeki pH seviyesini düzenleyerek saçın nem seviyesini arttırabileceği için saç diplerine aloe vera jeliyle masaj yapılabilir.
Hindistancevizi yağı ve jojoba yağı gibi doğal yağlar saç derisindeki yağların dengesini sağlayarak nemi dengede tutmak için kullanılabilir. Nem sağlayan tüm bu yağlar birlikte karıştırılarak saça nazikçe bir masaj ile uygulama yapılabilir. Jojoba yağının mantar önlemede de etkili olduğu bilinmektedir.