Çocukların ilerleyen dönemlerdeki sağlık koşulları, henüz küçük yaşlardan şekillendirilir. Küçük yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırılan, dengeli beslenme kavramı ile tanışan çocuklar, ilerleyen dönemlerde güçlü bir bağışıklık sistemine ve zinde bir vücut işleyişine sahip olur. Peki daha sağlıklı bir yaşam için okul öncesi beslenme düzeninde nelere dikkat etmek gerekir? Okul öncesi beslenme düzeninin nasıl olması gerekir.
Şeker ve Tuzdan Kaçının
Şeker ve tuz, her yaşta insan için son derece sağlıksızdır. Ancak özellikle çocuklar açısından mutlaka kaçınılmazı gereken iki besindir. Öyle ki, 5 yaşın altında olan çocukların tuz ve şeker kesinlikle tüketmemeleri gereklidir. 5 yaş üstü çocuklarda ise bu oran mümkün oldukça minimum seviyede tutulmalıdır.
Bitkisel Yağlar Kullanın
Öncelikle söylenmelidir ki okul öncesi çocuklarda beslenme düzenine yağı eklememekte fayda vardır. Ancak mutlaka yağ içeren besinlerde sıvı yağ öncelikli olmalıdır. Sıvı yağ, bu çerçevede tercih edilmesi mümkün olan bir yağ çeşididir.
Meyve Alışkanlığı Kazandırın
Meyve alışkanlığı ne yazık ki ülkemizde yok denecek kadar azdır. Hem çocukların hem de yetişkinlerin yeteri derecede meyve tüketmediği gerçeği mevcuttur. Ancak bu gerçeği yenmenin, meyve tüketim oranını yükseltmenin yolu çocukluk dönemlerinden geçmektedir. Çocuklar, her gün 3 çeşit meyve tüketmelidir. Özellikle meyve salatası, sunulabilecek faydalı bir alternatiftir. Aynı zamanda evde hazırlanacak meyveli yoğurtlar aracılığıyla da bu sayıyı yakalamak mümkündür.
Su Tüketim Oranına Dikkat Edin
Çocuklarda beslenme önerileri listesinin olmazsa olmazı sudur. Yaş aralığına göre değişmekle birlikte günlük ortalama 6 su bardağı su tüketilmesi önerilmektedir. Özellikle okul öncesi çocuklara su içme alışkanlığının kazandırılması son derece önemlidir.
Dengeli Beslenme Alışkanlığı Kazandırın
Çocukların genellikle birçok gıdanın tüketiminden kaçındıkları bilinmektedir. Bu konuda ebeveynlere düşen, çocukların mümkün oldukça çeşitli beslenmelerini sağlamaktır. Bunun için ise hemen her gıda maddesinin tüketilmesi gereklidir.
Çocuğun yaşına ve mevcut durumuna bağlı olarak şekillendirilecek bir beslenme düzeni ile “dengeli beslenme” alışkanlığını çocuğa kazandırmak oldukça önemlidir. Çünkü her besin içerisinde farklı vitamin ve mineral bulundurmaktadır. Sağlıklı bir vücut işleyişi için ise bu vitamin ve minerallerin tamamı tüketilmeli, tüketilirken ise orana dikkat edilmelidir. Aksi durumda bazı gıdaların az, bazıların ise fazla tüketilmesi sağlığı olumsuz etkileyecektir.
Çocukların kolajen, Omega 3, probiyotik gibi vücut sağlığını destekleyen maddeleri tüketmelerinin bir diğer yolu ise besin takviyeleridir. Bir uzman görüşü üzerine alınacak olan gıda takviyeleri ile özellikle yemekte seçicilik yapan çocukların vitamin ve mineral eksikliği yaşamalarının önüne geçilmiş olacaktır.